İKÇÜ’lü Öğrencilerin İklim Krizi Projesi Avrupa Birliği Desteği Almaya Hak Kazandı
Üniversitemiz öğretim elemanı Öğr. Gör. Koray ÇELİK danışmanlığında; Orman Mühendisliği 3. Sınıf öğrencimiz Nurgül BİRER’in ve Coğrafya, Psikoloji, Medya İletişim Bölümlerinden olmak üzere toplam 7 öğrenciden oluşan grubun hazırladığı, 12 ay sürecek “Toprak Ananın Gözyaşları” başlıklı Avrupa Birliği ESC Gençlik Projesi Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edildi.
Proje sonuçları, 2024 yılının ilk haftasında Türkiye Ulusal Ajans’ı tarafından ilan edildi. Türkiye’den toplam 46 proje desteklenmeye hak kazandı. Grubun yapmış olduğu proje başvurusu Türkiye’den 46, İzmir’den ise kabul edilen 3 proje arasına girmeyi başardı. Proje, İKÇÜ’den bu kategoride hazırlanan ve kabul edilen ilk proje olması yönüyle de üniversitemiz adına gurur verici bir başarı niteliği taşımaktadır.
Kabul edilen “Toprak Ananın Gözyaşları” projesi kapsamında gruba tahsis edilecek 7.658,00 Avro ile 12 ay boyunca iklim krizine yönelik farkındalık oluşturacak; iklim simülasyon oyunu, kampüs röportajları, kampüste ağaçlandırma, çalıştay, yarışmalar, yerel yönetim temsilcileri ile görüşmeler, gençlik zirvesi, teknik gezi, sanatsal faaliyetler, makale ve podcast hazırlama gibi birçok faaliyet gerçekleştirilecektir.
Proje kapsamında Cumhurbaşkanlığı tarafından organize edilen Gençlik Zirvesine katılacak öğrencilerimizin aynı zamanda yakın işbirliği içerisinde çalışılacak; Tema Vakfı, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, çevre ile ilgili çeşitli STK ve derneklere de çalışma ziyaretleri düzenlemeleri planlanmaktadır.
Proje danışmanı ÇELİK, üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Saffet KÖSE’nin öğrencilerimizin kişisel ve akademik gelişimine aynı zamanda üniversitemizin uluslararasılaşmasına katkı sağlayacak bu projelere sürecin başından beri büyük destek verdiğini, rektör hocamızın bizlere ve öğrencilere sağladığı desteğin elde ettiğimiz bu başarıda çok büyük payı olduğunu vurguladı. Rektör hocamızın desteği ile topluma somut katkısı olan aynı zamanda gençlerin kendilerini geliştirebilecekleri yeni proje fikirleri üzerinde çalışıldığı belirtildi.
Proje grubu, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya EŞEN, fakülte öğretim üyeleri Doç. Dr. Melis ÇERÇİOĞLU, Dr. Öğr. Üyesi Zennure UÇAR’ın da katıldığı toplantıda projenin yol haritasını anlatan bir ziyaret gerçekleştirdiler. Prof. Dr. Derya EŞEN projenin kabul edilmesinden oldukça mutlu olduğunu, bu sonucun üniversitemiz ve fakülte açısından gurur verici olduğunu vurguladı. EŞEN, proje boyunca fakülte yönetimi olarak gençlerin ihtiyaç duyacağı tüm konularda destek olmaya hazır olduklarını belirtti. EŞEN, bahar döneminde Orman Fakültesi öğrencilerine yönelik projesi kabul edilen grubun deneyimlerini paylaşabileceğini bir toplantı organize edilmesine ilişkin de taleplerini iletti.
ÇELİK, gençlere verdiği proje eğitimlerinde ilk toplantıya her zaman Mevlana’nın; “Kendini okyanusta bir damla sanma. Bir damlanın içinde kocaman bir okyanussun” sözüyle başladığını ve gençlerin daha iyisini yapacaklarına inanmalarını sağladığını belirtti. Motivasyon, kaliteli eğitim ve stratejik bir çalışma ile gençlerin büyük çaplı projelerde yer alabileceklerini, Avrupa Birliği Projelerinde buna imkân sağlayan bütçe kaynaklarının bulunduğu belirtti.