İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

2024-2025 Güz Dönemi Merkezi Yerleştirme Puanı İle (Ek Madde-1) Yatay Geçiş Başvuruları

2024-2025 Güz Dönemi Merkezi Yerleştirme Puanı İle (Ek Madde-1) Yatay Geçiş Başvuruları 

Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek Madde 1 uyarınca yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin başvuruları 01-15 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

 

Anılan yönetmelik ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslardaki şartları sağlayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınabilecektir.

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının Merkezi Yerleştirme Puanı İle Yatay Geçiş Usul ve Esaslarına Ulaşmak için tıklayınız. 

 

Başvurular 01-15 Ağustos 2024 tarihleri arasında https://ubs.ikc.edu.tr/  Başvuru İşlemleri > Yatay Geçiş Başvuru İşlemleri sayfasından aşağıdaki belgeler sisteme yüklenmek kaydıyla çevrimiçi (online) olarak yapılacaktır. Başvuru belgelerinin asılları kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerden kesin kayıt esnasında istenecektir.

 

ÖNEMLİ: Kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna ÖSYS/YKS Puanı ile yerleşen öğrenciler ile Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Puanı ile yerleşen öğrenciler için farklı kontenjanlar bulunmaktadır. Kontenjanlara duyuru metninin altındaki linklerden ulaşılabilir.

 

Kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna ÖSYS/YKS Puanı ile yerleşen öğrenciler başvuru ekranından yatay geçiş yapmak istediği programı seçtikten sonra başvuru yapılan sınav türünde ÖSYS/YKS’yi; Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Puanı ile yerleşen öğrenciler ise başvuru ekranından yatay geçiş yapmak istediği programı seçtikten sonra başvuru yapılan sınav türünde DGS’yi seçmeliler. Bu alan zorunludur ve seçim yapılmazsa başvuru kaydedilemez.

 

Öğrencilerin puan bilgileri sınava girilen yıl ve sınav türü istendikten sonra ÖSYM servislerinden otomatik olarak çekilecektir. Bu işlem sonucunda beyan edilen sınav türünde puanı bulunmayan adayların başvuruları tamamlanamayacaktır.

 

Başvuru yapmak için tıklayınız.

 

Not: Başvuru tamamlandıktan sonra ilgili ekrandan alınan Başvuru Formunun başvuru yapılan birime teslim edilmesine gerek yoktur. Bu belgenin imzalı hali kesin kayıt hakkı kazanan adaylardan kesin kayıt esnasında istenecektir.

 

 

BAŞVURU ESNASINDA SİSTEME YÜKLENMESİ GEREKEN BELGELER

1-ÖSYS / DGS Sonuç Belgesi (Farklı programa başvuracak adaylar için ÖSYM yerleştirme yılına ait puan türleri ve puanları gösteren sonuç belgesi gerekmektedir. DGS puanı ile sadece DGS Kılavuzlarında tanımlanan önlisans alanlarının devam edebileceği yükseköğretim lisans programlarına başvuru yapılabilecektir.)

2-Kayıtlı olduğu Fak./Y.O./MYO’dan alınan onaylı Öğrenci Belgesi (Kayıt şekli belirtilmiş olmalıdır.)

3-Daha önce Ek Madde-1 kapsamında yatay geçiş yapmadığına dair belge (Öğrenci belgesinde kayıt nedeni belirtilen adaylardan istenmeyecektir. Öğrenci belgesinde kayıt nedeni Ek Madde-1 veya Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş yazan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.)

4-Öğretim Planı ve Ders İçerikleri (Hazırlık Sınıfı öğrencilerinden istenmeyecektir)

5-Onaylı Transkript (Hazırlık Sınıfı öğrencilerinden istenmeyecektir)

6-Eğitim dili kısmen veya tamamen İngilizce dilinde olan programlara yapılan başvurularda varsa Yabancı Diller Yüksekokulunun İngilizce hazırlık sınıfından muafiyet için eşdeğer kabul ettiği ulusal veya uluslararası dil sınavlarına ilişkin belge, (Diğer yükseköğretim kurumları tarafından verilen hazırlık sınıfı eğitiminden başarılı veya muaf olduğuna ilişkin belge kabul edilmemektedir.)

7- Eğitim dili kısmen Arapça dilinde olan İlahiyat Programına yapılan başvurularda varsa İlahiyat Fakültesinin Arapça hazırlık sınıfından muafiyet için eşdeğer kabul ettiği yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olunduğuna dair onaylı belge,

 

*6 ve 7. Maddelerde belirtilen belgelere sahip olmayan ve kayıtlı olduğu programda iki yıl hazırlık sınıfı eğitimi almış adayların YABANCI DİL YETERLİK SINAVI” başlığında ayrıntılı olarak izah edilen yeterlik sınavına girmeleri gerekmektedir. Bu sınavdan başarılı olamayanların başvuruları değerlendirmeye alınamayacaktır.

 

BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME TAKVİMİ

Başvuru Tarihleri

01-15 Ağustos 2024

İngilizce Yabancı Dil Yeterlik Sınavına Girecek Öğrenci Listelerinin Yabancı Diller Yüksekokuluna Bildirilmesi

(Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlara başvuruda bulunup, kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunda hazırlık sınıfından iki yıl başarısız olan öğrenciler için)

16 Ağustos 2024

*Yabancı Dil Yeterlik Sınavı

(Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlara başvuruda bulunup, kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunda hazırlık sınıfından iki yıl başarısız olan öğrenciler için)

19 Ağustos 2024

İngilizce Yabancı Dil Yeterlik Sınav Sonuçlarının Yabancı Diller Yüksekokulu Tarafından İlgili Birimlere Gönderilmesi

20 Ağustos 2024

Başvurularının İlgili Kurullarda Değerlendirilmesi (Türkçe Eğitim Veren Programlar İçin)

16-22 Ağustos 2024

Başvurularının İlgili Kurullarda Değerlendirilmesi (Kısmen veya tamamen Yabancı Dilde eğitim veren Programlar İçin)

21-22 Ağustos 2024

Sonuçların İlan Edilmesi

23 Ağustos 2024

Kesin Kayıt Tarihi

26-28 Ağustos 2024

 

*YABANCI DİL YETERLİK SINAVI

Kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlara başvuracak adayların bu başlıkta yer alan bilgileri dikkatlice okumaları faydalı olacaktır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen usul ve esasların 18 ve 19. Maddeleri aşağıdaki şekildedir.

“18. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara geçişte öğrencinin ilgili yükseköğretim kurumu tarafından aradığı yabancı dil şartını sağlaması gerektiğine, kayıtlı olduğu programda iki yıl hazırlık sınıfı eğitimi almış olanların tekrar hazırlık sınıfı eğitimi alamayacağına,

a) İlgili yükseköğretim kurumu tarafından aranan yabancı dil şartını sağlayamayan ve daha önce iki yıl hazırlık sınıfı eğitimi almamış öğrencilerin öğretim dili Türkçe programdan (örneğin İşletme (Türkçe) programından İşletme (İngilizce) programına geçişte) tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan aynı isimli programlara en geç ikinci sınıf eğitimine başlamadan geçiş yapabileceklerine ve bu öğrencilerin yabancı dil hazırlık eğitimi alabileceklerine (daha önce bir yıl hazırlık sınıfı eğitimi almış olanların en fazla bir yıl hazırlık sınıfı eğitimi alabileceklerine),

b) Öğretim dili Türkçe programdan farklı isimli (Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Türkçe) programından Makine Mühendisliği (İngilizce) programına geçişte) tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara geçişte bu usul ve esaslardaki şartları sağlayan öğrencinin kayıtlı olduğu döneme bakılmaksızın geçiş yapabileceğine ve bu öğrencilerden ilgili yükseköğretim kurumu tarafından aranan yabancı dil şartını sağlayamayan ve daha önce iki yıl hazırlık sınıfı eğitimi almamış öğrencilerin hazırlık sınıfı eğitimi alabileceklerine (daha önce bir yıl hazırlık sınıfı eğitimi almış olanların en fazla bir yıl hazırlık sınıfı eğitimi alabileceklerine),

19. Hazırlık sınıfında başarısız olan ve halen yükseköğretim programında kayıtlı olan öğrencilerin de söz konusu madde kapsamında şartları sağlamaları halinde diğer yükseköğretim kurumlarının programlarına başvuru yapabileceklerine, ancak öğretim dili yabancı dil olan programlarda öğrencilerin tekrar hazırlık sınıfı eğitimi alamayacağına, öğretim dili yabancı dil olan programlara başvuran öğrencilerin başvurdukları yükseköğretim kurumunun yabancı dil muafiyeti için aradığı TOEFL vb. belgelere sahip olması veya yükseköğretim kurumunun yapacağı yabancı dil sınavından başarılı olması gerektiğine, yabancı dil şartını sağlayamayan öğrencilerin sadece öğretim dili Türkçe programlara başvuru yapabileceklerine, öğretim dili yabancı dil olan programların hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin kayıtlarının silinmesi durumunda ise şartları sağlamaları halinde Ölçme, Seçme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan yabancı dille eğitim yapan yükseköğretim kurumlarında Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında başarısızlık nedeniyle başarısız olan öğrencilerin, öğretim dili Türkçe olan programlara yerleştirilmelerine ilişkin esaslardan yararlanabileceklerine,”

1- Eğitim Dili Kısmen veya Tamamen İngilizce Dilinde Olan Programlara Başvurular

Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Sınıfı Yönergesine göre diğer yükseköğretim kurumlarında alınan İngilizce Hazırlık Sınıfı eğitimleri muafiyet için değerlendirmeye alınmamaktadır. Bu nedenle kayıtlı olduğu programda iki yıl hazırlık sınıfı eğitimi almış olanların tamamının (Yabancı Diller Yüksekokulunun İngilizce hazırlık sınıfından muafiyet için eşdeğer kabul ettiği ulusal veya uluslararası dil sınavlarına ilişkin belgelere sahip olanlar hariç) 19 Ağustos 2024 tarihinde yapılacak olan İngilizce Yeterlik Sınavına girmeleri gerekir. Bu sınavdan başarılı olamayanların başvuruları değerlendirmeye alınamayacaktır.

İngilizce Hazırlık Sınıfı Yönergesine ulaşmak için tıklayınız.

2- En az % 30 Arapça dilinde olan İlahiyat Bölümüne başvurular

Kayıtlı olduğu programda iki yıl hazırlık sınıfı eğitimi almış olanların tamamının (İlahiyat Fakültesinin Arapça hazırlık sınıfından muafiyet için eşdeğer kabul ettiği yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olunduğuna dair belgelere sahip olanlar hariç) 19 Ağustos 2024 tarihinde yapılacak olan Arapça Yeterlik Sınavına girmeleri gerekir. Bu sınavdan başarılı olamayanların başvuruları değerlendirmeye alınamayacaktır.

Arapça Hazırlık Sınıfı Yönergesine ulaşmak için tıklayınız.

 

Değerlendirme sonucunda kesin kayıt yapmaya hak kazanan öğrenciler 26-28 Ağustos  2024 tarihleri arasında aşağıda belirtilen belgelerle birlikte kesin kayıt için müracaat edeceklerdir. Kesin kayıtlar ilgili birimde yapılacaktır.

KESİN KAYIT BELGELERİ

  1. Başvuru Formu (ubs.ikc.edu.tr adresinden yaptığınız çevrimiçi başvuru tamamlandıktan sonra sayfanın çıktısının alınması ve her bir   sayfanın altının imzalanması suretiyle oluşturulacaktır.)
  2. Kesin kaydın yapılması için başvuru dilekçesi (Dilekçe aday tarafından doldurulacak ve ıslak imzalı bir şekilde teslim edilecektir.)
  3. 1 Adet Fotoğraf
  4. Kayıt dondurması olan öğrenciler için; kayıt dondurulan dönem ve süresini gösteren resmi belge; (Diğer belgelerde belirtiliyorsa ayrı bir belgeye gerek olmayacaktır)

 

Taban Puan ve Kontenjanlar

ÖSYS/YKS Sınav türünde taban puan ve kontenjanlar tablosuna ulaşmak için tıklayınız.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Sınav türünde taban puan ve kontenjanlar tablosuna ulaşmak için tıklayınız.

Menüyü Kapat